Funky Finland -artistiportaali

Alan tekijät tutuiksi

Vuodesta 2021 lähtien mustan rytmimusiikin ystäviä palvelee uudenlainen tietolähde. Kevättalvella lanseerattava Funky Finland -artistiportaali ja tietopankki käsittää vahvan kattauksen informaatiota vuosien varrelta suomalaisartisteista, jotka ovat antaneet arvokkaan panoksensa paikalliselle mustan rytmimusiikin kulttuurille täällä.

Musiikillisesti Funky Finland -portaalin päämääränä on kattaa tulevaisuudessa kaikki merkittävimmät mustan rytmimusiikin suomalaisartistit viime vuosikymmeniltä. Tämä kattaa genrejä funkista souliin ja rhythm & bluesiin mutta myös valikoiduilta osin nu jazzista hiphopiin, suomireggaeen ja gospeliin sekä perinteisemmästä afrobeatista rytmikkäämpään maailmanmusiikkiin. Palvelu on maksuton ja kenen tahansa käytettävissä suomeksi ja jatkossa englanniksi. Artistit itse voivat käyttää linkkiä profiilisivulle tai lainata sisältöä promootio- ja tiedotuskäyttöön, kunhan lähde ja kirjoittaja muistetaan mainita. Tekstit soveltuvat hyvin ns. riippumattomiksi ja objektiivisiksi lähteiksi esimerkiksi mediaa ja Wikipediaa varten.

Omaksi verkkosivustokseen toteutettavan artistiportaalin kautta voi keskitetysti tutustua skenen tekijöihin ja heidän musiikkiinsa. Etenkin monet takavuosien tekijät ja kokoonpanot ovat jääneet varjoon, vaikka he olisivat sittemmin tunnetuiksi tulleita huippuluokan muusikoita ja paikallisten alakulttuurien tienraivaajia. Kyse on arvokkaasta kulttuurityöstä, jolle on tarvetta ja joka palvelee alan artistien tunnettuutta ja urakehitystä.

Jatkokehitys ja kriteerit

Artistien kanssa toimitaan suunnitteluvaiheesta toteutukseen saakka kaiken aikaa tiiviisti vuorovaikutuksessa, jotta kaikkiin heidän näkökulmastaan tärkeimpiin tarpeisiin voidaan vastata sisällöllisesti. Artistiportaali pyrkii laajentumaan vuoden 2021 aikana vähintään 150 olennaista artistia kattavaksi alan keskitetyksi tiedonlähteeksi, mutta mikäli kokonaisrahoitus mahdollistaa määrä saattaa olla suurempikin. Hanke jatkuu tämän jälkeen kehitysvaihe kerrallaan.

Sitä silmällä pitäen, mitkä artistit kelpuutetaan mukaan palveluun, määritellään mahdollisimman tarkat kriteerit, joista riittävän monen tulee täyttyä. Lopullinen päätös tehdään kokonaisuuden kannalta tapauskohtaisesti arvioiden. Olennaisinta on artistin merkitys mustan rytmimusiikin ja sen alakulttuurien näkökulmasta Suomessa, mitä peilataan muun muassa virallisten julkaisujen ja yleisesti saatavilla olevan tuotannon määrän, kokoonpanossa vaikuttaneiden muusikoiden, erilaisten riippumattomien referenssien ja historiallisen arvon kautta. Palveluun valitaan artisteja tai kokoonpanoja, mutta esimerkiksi jälkimmäisten yksittäisille muusikoille ei tulla ainakaan tässä vaiheessa luomaan omia sivujaan.