Funky Finland -artistiportaali

Alan tekijät tutuiksi

Kesästä 2022 lähtien kotimaisen rytmimusiikin ystäviä on palvellut uudenlainen tietolähde. Funky Finland -artistiportaali ja tietopankki käsittää vahvan kattauksen informaatiota vuosien varrelta suomalaisartisteista, jotka ovat antaneet arvokkaan panoksensa skenessä ja omassa alakulttuurissaan vuosien varrella..

Musiikillisesti Funky Finland -portaalin päämääränä on kattaa tulevaisuudessa kaikki merkittävimmät kotimaisen rytmimusiikin artistit viime vuosikymmeniltä. Tämä kattaa nimensä mukaisesti genrejä funkista souliin ja rhythm & bluesiin mutta myös valikoiduilta osin jazzista hiphopiin, modernimpaan r&b:hen, reggaeen ja rytmikkäämpään maailmanmusiikkiin – sekä näiden moninaiseen fuusioon, jota suurin osa artisteista oikeastaan edustaa. Palvelu on maksuton ja kenen tahansa käytettävissä suomeksi ja englanniksi. Se on samaan aikaan tietolähde ja työkalu alan ammattilaisille sekä aarreaitta kotimaisille harrastajille ja tutkijoille. Kansainvälisellä tasolla Funky Finland on ikkuna suomalaiseen rytmimusiikkiin ja sen tekijöihin.

Funky Finland -projekti taltioi ja dokumentoi tietyn musiikkiperinnön ja sen alakulttuurien ilmentymiä ja historiaa Suomessa. Se nostaa myös esiin maailmalle tämän hetken artisteja, joilla olisi osaamisensa puolesta potentiaalia menestyä laajemminkin. Tarkoituksena on osoittaa kunnioitusta ja tarjota vetoapua kotimaisen skenen uutterimmille puurtajille, jotka vuodesta toiseen ovat vieneet edustamaansa alakulttuuria ja musiikkiansa sitkeästi täällä Euroopan laitamilla eteenpäin.

Dub Vallila
Mama Longhorn (Kuva: Janne Alhonpää)

Funky Finland -artistiportaalin kautta voit keskitetysti tutustua skenen tekijöihin ja heidän musiikkiinsa. Etenkin monet takavuosien tekijät ja kokoonpanot ovat jääneet varjoon, vaikka he olisivat sittemmin tunnetuiksi tulleita huippuluokan muusikoita ja paikallisten alakulttuurien tienraivaajia. Kyse on arvokkaasta kulttuurityöstä, jolle on tarvetta ja joka palvelee alan artistien tunnettuutta ja urakehitystä.

The Blassics

Jatkokehitys ja kriteerit

Artistien kanssa toimitaan suunnitteluvaiheesta toteutukseen saakka kaiken aikaa tiiviisti vuorovaikutuksessa, jotta kaikkiin heidän näkökulmastaan tärkeimpiin tarpeisiin voidaan vastata sisällöllisesti. Artistiportaali käynnistyy esittelemällä useita kymmeniä artisteja, mutta pyrkii laajentumaan vuoden 2022 aikana vähintään 100 olennaista artistia kattavaksi alan keskitetyksi tiedonlähteeksi. Hanke jatkuu tämän jälkeen kehitysvaihe kerrallaan.

Sitä silmällä pitäen, mitkä artistit kelpuutetaan mukaan palveluun, määritellään mahdollisimman tarkat kriteerit, joista riittävän monen tulee täyttyä. Lopullinen päätös tehdään kokonaisuuden kannalta tapauskohtaisesti arvioiden. Olennaisinta on artistin merkitys mustan rytmimusiikin ja sen alakulttuurien näkökulmasta Suomessa, mitä peilataan muun muassa virallisten julkaisujen ja yleisesti saatavilla olevan tuotannon määrän, kokoonpanossa vaikuttaneiden muusikoiden, erilaisten riippumattomien referenssien ja historiallisen arvon kautta. Palveluun valitaan artisteja tai kokoonpanoja, mutta esimerkiksi jälkimmäisten yksittäisille muusikoille ei tulla ainakaan tässä vaiheessa luomaan omia sivujaan.