Elephantasy – Funky Family Picnic 2022

Se vuoden elefantastisin piknik…

Yksi Stadin kesän huipentumista, maksuton ja ikärajaton koko perheen kaupunkifestivaali Elephantasy – Funky Family Picnic järjestetään lauantaina 9.7.2022 osana Alppipuiston kesän tapahtumasarjaa.

Rytmimusiikin ja kulttuurien monimuotoisuutta painottava Elephantasy tuo Alpparin ihanaan idylliin jo kolmannentoista kerran tänä kesän inspiroivia live-keikkoja kahdella lavalla, sirkusta, erilaisia työpajoja, akrojoogaa, katuruokaa maailmalta ja lasten kokonaan oman puuha-alueen aktiviteetteineen. Näillä puitteilla tarjoamme yleisölle upean päivän piknik-hengessä nautiskella musiikin ohella suussa sulavasta ruoasta, hyvästä seurasta ja mahtavasta tunnelmasta Helsingin tunnelmallisimmassa puistossa.

ELEPHANTASY – FUNKY FAMILY PICNIC 2022
LA 9.7.2022 @ Alppipuisto, Helsinki (osoite: Viipurinkatu–Tivolitie)
klo 14-22 ja lasten alue klo 14-19
Vapaa sisäänpääsy, ei ikärajaa! Tapahtuma on esteetön.

LIVE-ESIINTYJÄT:

Elephant Stage:
Cheick Cissokho & Koulouro Band (live klo 20:30)
Dashing Waves (live klo 18:15)
Punomo (live klo 16:30)
Emjoy Reggae Band (live klo 15:00)

Gorilla Stage:
Raakasaga x Sirpa (live klo 19:30)
Bentality (live klo 17:30)
Julye Blom (live klo 15:45)

SIRKUSOHJELMA:
Circus Johku & Circus Lounge -artistit:
klo 14:30 Käsilläseisonta-sirkusesitys (José Valencia) (päälava)
klo 20:15 Reetta Valtari ja kristallipallo (päälava)
klo 21:40 Päätösshow (amfiteatteri)

Ohjelman juontaa: Bunuel

Katso lasten alueen ja työpajojen aikataulu täältä >>

MUU TARJONTA:

Sirkus- ja akrojoogatyöpajat
Lasten alue & työpajat
Fabio Piresin taidetyöpaja
Capoeira
Funky Amigos DJ’s
Katuruokaa maailmalta
Info
Yhteystiedot

Facebook-tapahtumasivu >>

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

Herkät ja viisaat -valokuvanäyttely
Info-pisteen yhteydessä huvimajalla esillä oleva valokuvaaja Sami Mannerheimon näyttely esittelee Sheldrick Wildlife -säätiön suojelemien orpojen elefanttien elämää Nairobissa Keniassa, jossa myös kumminorsumme Ngilai asustaa.


Esiintyjät

Cheick Cissokho & Koulouro Band

Esiintymistä on ollut mukana tukemassa Kulttuuriyhdistämö Interkult ry.

Arvostetussa senegalilaisessa muusikkoperheessä kasvaneen Cheick Cissokhon musiikin lumo ja viehätys on kiehtovissa melodioissa ja siinä, miten länsiafrikkalaiset perinnerytmit yhdistyvät moderneihin äänimaisemiin. Oman erityisen mausteensa sille kaikelle antavat kaunissointinen kora-harppu ja balafoni, jotka ovat tärkeät osat kokonaisuutta.

Cissokho jatkaa kora-harpun soittamisessa sukunsa edelleen katkeamattomia perinteitä, jotka ovat saaneet alkunsa jo 1200-luvulla. Ja sen myös kuulee. Pitkään Suomessa asunut kora-harpun taitaja Cheick Cissokho soittaa myös perkussioita, erityisesti djembeä ja Senegalin eteläisen alueen Casamancen perinteisiä lyömäsoittimia. Cheick on vaikuttanut useissa yhtyeissä, kuten Sila Fato, Afro Chamber Music, Mama Africa, Cheick Trio, Badinkunda).

Hänen seurassaan kuultavan senegalilais-suomalaisen kokoonpanon nimi viittaa Cheick Cissokhon valmisteilla olevaan levyyn Koulouro, jolta on myös odotettavissa maukasta esimakua Elephantasyssa. Kulttuuritehdas Korjaamolla hiljattain kuultu livekeikka lupasi jo paljon, nyt yhtä tunnelmallisia mutta myös vauhdikkaampia hetkiä päästään kokemaan Alppipuiston hellässä huomassa!


Dashing Waves

Helsinkiläinen Dashing Waves esittää monimuotoista rytmimusiikkia yhdistellen keitokseensa niin reggaeta ja funkia kuin jazzia, rockia ja elektronistakin musiikkia. Alun perin tarina lähti liikkeelle jo 25 vuotta sitten, jolloin bändi niitti alan piireissä mainetta niin lukemattomilla keikoilla kuin upealla ja aikaa kestäneellä reggae-painotteisella debyyttilevyllään Rockers International (2003). Viime vuosina paluun tehnyt Dashing Waves työskentelee tätä nykyä vihdoin uuden materiaalin parissa, ja tätä sopii odottaa myös Elephantasyssa vanhojen hittiensä ohella…

Solisti Cheka Kalupala kirjoittaa kappaleet lingalaksi, ranskaksi ja englanniksi, ja aiheet ovat yhteiskunnallisia ja urbaaneja. Pitkään kokoonpanon ytimessä olivat laulaja Chekan ja taustalaulaja Susanna Hakulisen lisäksi kolme sisarusparia eli kitaristi ja rumpali Janec ja Joakim Bachmann, kosketinsoittaja ja taustalaulaja Helmi ja Tuuli Saksala sekä kitaristi ja basisti Shigeki ja Yoshiki Tamura. Nykyisin kosketinsoittajana on Kim Rantala. Kokoonpanon täydentävät Baabelin torvet eli Erno Haukkala ja Eero Savela sekä lyömäsoittaja Aki Lahtinen. Yhtyeen kiinnostavassa kokoonpanossa yhdistyvät perhesuhteet sekä juuret Käpylässä, Kongossa ja Japanissa.

Bändi on todistetusti timanttisessa iskussa, joten varaudu tanssimaan koko sydämellä Alppipuiston illassa!


Punomo

Tätä tilaisuutta ei pidä missata!

Turun Puutorin omaksi Motowniksikin kutsuttu Punomo on mahtitöräys elämänmyöteistä energiaa retrosoulin muodossa. Laulaja Johanna Rauman ja rumpali Lauri Levannon yhdessä vetämän yhtyeen vintage-soundissa afroamerikkalaisen soul-musiikin perinteitä kunnioittava estetiikkaa punoutuu yhteen ennenkuulumattoman luontevasti ja ajattomalla tavalla yhteen suomenkielisten lyriikoiden kanssa. Mitään vastaavaa tuskin ainakaan tällaisella pietiteetillä on aiemmin maassamme tehty.

Punomon pitkään odotettu ja alkuvuodesta 2022 julkaistu itsenimetty debyyttilevy on kerännyt suitsutusta ja erinomaisia arvioita niin kotimaassa kuin ulkomailla. Livenä yhtye esiintyy vaikuttavalla kahdeksan muusikon kokoonpanolla. Sielukas kokonaisuus huokuu musiikin parantavaa voimaa ja toiveikkuutta vaikeiden viime vuosien jälkeen. Se on omiaan voimauttamaan myös Elephantasyn yleisön hyvissä ajoin iltapäivällä.

Kokoonpano:
Johanna Rauma ‒ laulu | Lauri Levanto ‒ rummut | Ami Kajan ‒ basso | Lauri Laine ‒ kitara | Ilmari Aitoaho ‒ kosketinsoittimet | Victor Regalado ‒ perkussiot | Jargeli Niemelä ‒ trumpetti | Aki Painilainen ‒ tenorisaksofoni


Emjoy Reggae Band

Suomireggae on viime vuosina tehnyt upeaa paluuta, mikä kuultiin myös viime vuoden Elephantasyssa sykähdyttävällä Joonas Hauvelin & Rytmirenkien roots-henkisellä livekeikalla. Laulaja Sani Valorannan luotsaama Emjoy Reggae Band puolestaan huokuu uutta raikkautta modernin nykyreggaen lähtökohdista ajanmukaisia pop-vaikutteitakaan kaihtamatta. Ja mikä parasta, bändi tekee sen tunteella ja tyylillä!

Eikä Emjoy Reggae Bandissa perinteitäkään ole unohdettu: terävällä kynällä sanailevan tummaäänisen Sani Valorannan teksteissä kantavia teemoja ovat rakkaus, hyväksyntä ja ystävyys. Ja esimerkiksi basisti Ville “Rootzilla” Hyvönen on aiemmin tunnettu muun muassa takavuosien The Suhinators -yhtyeestä, joten sielukkuutta löytyy. Elephantasyn keikalla vierailemassa on kaiken lisäksi yksi maan kovimmista pasunisteista, Erno Haukkala!

Keväällä ilmestynyt ensisinkku “Uusi tuuli” oli jo sellainen täysosuma, että alan diggareiden ihastuksen ohella biisi on päässyt valtakunnalliseen radiosoittoon. Nyt päästään kuulemaan sen ohella paljon lisää bändin tuotantoa, joten tule ajoissa – ERB käynnistää Elephantasyn päälavan ohjelman!

Kokoonpano:
Sani Valoranta ‒ laulu | Matti Gröhn ‒ rummut | Otto Porkkala ‒ kitara | Kalle Laakso ‒ kosketinsoittimet | Ville Hyvönen ‒ basso


Raakasaga x Sirpa

Helsinkiläinen räppäri-laulaja-tuottaja Raakasaga herätti jo vuosia sitten arvostetun hiphop-tuottaja Rekamin (LX-Beats) huomion Soundcloudissa julkaisemillaan biiteillä. Kun kävi selväksi, että samanlaista tyylitajua löytyy myös tekstien ja ulosannin osalta, paikka Rekamin vetämällä Pihlderberg-levymerkillä oli käytännössä saman tien pedattu.

24-vuotias Raakasaga tuo uniikilla äänellään, nokkelilla teksteillään ja tummilla biiteillään kuulijoilleen makoisan palan soulin, bluesin ja reggaen maustamasta hiphopista. Suoraan sydämestä ammentava, puhtaan rehellinen tyyli teki myös suurempaan yleisöön vaikutuksen viimeistään loppuvuodesta 2021 julkaistulla videobiisillä “Levoton sielu”, joka visuaalisesti yhdistelee vaikutteita niin kauhuleffoista kuin satumaailmoistakin. Rumba povasi tulevasta debyyttilevystä yhtä suomiräpin tämän vuoden odotetuinta julkaisua, ja nyt siitä tullaan jo saamaan hyvää esimakua.

Raakasaga esiintyy Elephantasyssa yhdessä Sirpan kanssa. Puoliksi lähiötä, puoliksi ruukkikylää – myös taiteilijanimellään Elixiiri tunnettu 28-vuotias helsinkiläinen räppäri-laulaja pehmentää hiphop-rytmejään vaikutteillaan aina jazzista suomalaiseen kansanmusiikkiin.


Bentality

Bentalityn esittämä länsirannikon melodinen hiphop-soundi eroaa raikkaalla tavalla edukseen suomalaisen räpin kentällä sielukkuudellaan, melodisuudellaan ja fätisti funkkaavilla bassolinjoillaan. Useamman EP:n vuosien varrella julkaissut helsinkiläisräppäri-laulaja on perinyt tyylinsä amerikkalaiselta isältään ja viettänyt paljon aikaa Los Angelesin suunnalla ammentamassa lisää. Se on vienyt musiikin samalla entistä vahvemmin modernin neo soulin ja r&b:n suuntaan. Groovia biisien tuotantoon ovat olleetkin viime aikoina tuomassa muun muassa Tuomo Prättälän ja rumpali Mikko Neimon (Maria Gasolina) kaltaiset livemuusikot.

Vaikka Bentality riimittelee englanniksi, kappaleet kertovat usein elämästä Suomessa tai ovat muuten universaaleja. Tyylinä on nimuittäin tehdä ennen kaikkea ajatonta musiikkia, joka herättää kuulijoissa tunteita pikemminkin lempeällä kuin lainkaan aggressiivisella tai provokatiivisella tavalla. Elephantasyssa kuulijoita tuleekin odottamaan maukas erikoiskattaus Bentalityn tuotannosta, joka on omiaan kesäiseen Alppipuistoon.

Mixcloud: Elefanttiradion lähetys 12.10.2021, jossa Bentality haastateltavana >>


Julye Blom

Julye Blom on autenttinen ja sielukas artisti, jonka musiikissa etualalla ovat mielikuvia herättävät tarinat, tunnetilat, groove sekä artistin hätkähdyttävän upea sieluun läpitunkeva lauluääni. Julyen syvä ja vivahteikas soul-soundi yhdistettynä olemisen välittömyyteen vangitsee yleisön matkalle uudenlaisen juurimusiikin ajattomaan äänimaailmaan.

Artisti saa inspiraationsa 60-70-luvun soundeista ja yhdistelee luontevasti useita eri genrejä bluesista souliin ja rock’närollista jazziin tehden siitä enemmän kuin musiikkia – se on tunnetta ja liikettä. Tuorein single “Don’t Forget About Me” julkaistiin lokakuussa 2021. Elephantasyssa Julye Blom esiintyy duona kitaristi Joni Vierteen kanssa.


Circus Johku

Kuten aina ennenkin, Elephantasy-yleisöä viihdyttää, opettaa ja inspiroi tänäkin kesänä turkulainen Circus Johku joukkoineen. Näiden joukkoon lukeutuvat kolumbialainen Washington-trapetsin mestari José Valencia sekä Reetta Valtari, Valo Kainulainen ja Karim Khalef. Esitysten (katso ohjelma) ohella he vetävät näillä näkymin myös ainakin jongleeraustyöpajan, vauvasirkusta, lasten rumpupiirin sekä akrojoogasessiot kaikenikäisille. Tule mukaan!

Circus Johkusta on muodostunut vuosien saatossa olennainen osa koko tapahtumaa ja hän onkin vakioesiintyjä Elephantasyssa maailmanluokan vieraineen. Ryhmä on mukana aktiivisesti pyörittämässä turkulaista Circus Lounge -taidetilaa taiteelle ja liikkuville taiteilijoille.

Lue lisää Circus Loungesta (circuslounge.fi) >>


Lasten alue & Työpajat

Elephantasyn lasten alue tarjoaa aktiviteetteja ja virikkeitä tapahtuman pienimmille osallistujille! Nuorimpien aika rientää ja tekemistä piisaa aina alkuiltaan (noin klo 19) saakka. Lasten oman alueen ansiosta Elephantasy onkin ollut jo vuosia yksi lapsiperheiden kesän suosikkitapahtumista!

Aikataulu:

14:00 Jongleeraus-työpaja
15:00-15:30 Vauvasirkus (3kk->)
15:30 Rumpupiiri lapsille
15:30-17:00 Fabio Piresin Fantasia-taidetyöpaja (Kulttuuriyhdistämö Interkult)
16:00-16:30 Vauvojen akrojooga (3kk->) (AcroYoga Finland)
16:30 Rumpupiiri lapsille
16:30-17:30 Capoeira-työpaja (Mestre Pium / Pés De Pinsel)
17:00-18:00 Akrojoogaa perheille (Ossi Kaikkonen ja AcroYoga Finland)
18:00 Avoimet akrojoogajamit
18:15 Avoin Capoeira roda -rinki (Mestre Pium / Pés De Pinsel)
18:30 Rumpupiiri lapsille

TYÖPAJAT

Lasten akrobatiatyöpaja

Circus Johkun toteuttamassa sirkustyöpajassa lämmitellään ja otetaan ensin akrobatian perusteita haltuun, minkä jälkeen kaikki lopulta huipentuu yhteisesti toteutettavaan fyysiseen taidonnäytteeseen. Ohjaaja Johanna Kellomäki on valmistunut tanssijaksi vuonna 2007 ja sirkusartistiksi 2009 sekä sen jälkeen esiintynyt ja johdattanut halukkaita sirkuksen saloihin ympäri maailmaa.

Akrojoogatyöpaja

Sirkustaiteilija Johanna “Johku” Kellomäki johdattaa mielellään kiinnostuneet myös akrojoogan perusteisiin. Tarjolla on sekä peruskurssi aloittelijoille että jatkokurssi hieman kokeneemmille joogaajille!

Fabio Piresin taidetyöpaja

Urbaanin taiteen parissa pitkään aktiivisesti työskennellyt Fabio Pires tulee Elephantasyyn vetämään sekä lapsille että aikuisille soveltuvan taidetyöpajan aiheesta.

Varauduthan kaikkiin työpajoihin rennolla ja kevyellä vaatetuksella sekä omalla vesipullolla.


Capoeira

Mestre Pium (Pés de Pincel -seurasta) vetää klo 16:30 -17:30 capoeira-työpajan. Capoeira on brasilialainen liikuntalaji, jossa yhdistyvät kamppailu, tanssi, akrobatia ja fyysinen peli. 

Myöhemmin klo 18:15 luvassa myös avoin roda eli rinki, johon kuka tahansa lajiin vihkiytynyt voi osallistua! Omat soittimet enemmän kuin suotavia, jonkin verran niitä luultavasti myös paikan päällä. Liity mukaan tai tule vain fiilistelemään!


Funky Amigos dj’s

Elephantasy-päivän ensimmäisen tunnin aikana ja live-keikkojen välissä, kun kukaan ei esiinny, Funky Amigos dj’t viihdyttävät yleisöä takuuvarmoilla biisivalinnoillaan, jotka ovat monien eri bileiden ohella korona-aikana tulleet tutuiksi myös gruuvaavan rytmimusiikin viikoittaisesta erikoisohjelmasta Elefanttiradio Radio Majavalla.


Katuruokaa maailmalta

Olet aina tervetullut Elephantasyyn omien eväiden kanssa, mutta valinnan varaa on paikan päälläkin.

Elephantasyn ruokakojut tarjoilevat eri puolilta maailmaa monenlaisia street food -herkkuja, joten voit hyvin halutessasi jättää piknik-korin kotiin ja tulla vain paikalle!

Ruoka & muut herkut

Ruoka:

• Awa Senegal
• Tacos Los Birros
• Thai Vegan Kitchen

Kahvilaherkut ja muut:

• Ape Gelato (jäätelö)
• Stadin Nitro (kahvikoju)

Mahdollisia täydennyksiä vielä luvassa…


Info

Saapuminen paikalle

Alppipuisto sijaitsee Helsingin Alppilassa, Linnanmäen huvipuiston kupeessa, jonne on hyvät liikenneyhteydet eri puolilta kaupunkia ja 1,5 kilometrin kävelymatka Pasilasta. Suosittelemme saapumista kävellen, pyörällä tai julkisilla liikennevälineillä, määränpää “Alppipuisto”. Puiston läheisyydessä ei ole pysäköintipaikkoja autoille ja vain tapahtuman ennalta sovitut huoltoajot ovat alueella sallittuja.

HSL:n Reittiopas >>

Alueen pitäminen siistinä

Pidetään yhdessä puistosta huolta eli kerääthän omat jälkesi ja helpotat alueen siivoamista osaltasi! Kiitos, arvostamme! =) Infopisteeltä saat tarvittaessa ilmaiseksi roskapusseja käyttöösi. Elephantasyn yhteisöllisessä hengessä toimien se on jokaiselta kävijältä henkilökohtaisesti pieni mutta isommassa kuvassa arvokas teko.

Ethän muuten täytä tapahtuma-alueen jäteastioita äärimmilleen, jos viihdyt puistossa pidempään ja ne ovat jo täynnä, koska roskat leviävät lintujen toimesta ympäristöön. Pidetään idyllinen Alppipuisto Stadin viihtyisimpänä puistona ja mahdollistetaan tapahtumien jatkuminen siellä!

Lapset

Lapset ovat sydämellisesti tervetulleita Elephantasyyn, jossa heille huoletajiensa seurassa on kokonaan oma alueensa aktiviteetteineen! Muistathan pitää tarkasti silmällä väenpaljoudessa pienokaisia eksymisen välttämiseksi. Alueella on yksin harhaileville lapsille vaarallisia paikkoja, kuten puiston lampi (joka on syytä jättää rauhaan) ja yläkalliot. Tarvittaessa voit aina olla yhteydessä henkilökuntaan alueen infopisteellä.

Mitä kannattaa tuoda mukana?

Voit nauttia piknik-korisi omia eväitä ja juomia Alppipuistossa, mutta ruokaa ja alkoholittomia virvokkeita on mahdollista myös ostaa paikan päältä maailman katuruokaa tarjoavista ruokateltoista ja kahvilakojuista.

Muistathan juoda riittävästi vettä auringon paisteessa! Suosittelemme varaamaan mukaan vesipullon, jota voit täyttää jollain alueen useista veispisteistä. Siellä on myös käsienpesumahdollisuus. Omalla käsidesillä kannattaa varautua, vaikka alueeltakin sitä löytyy esimerkiksi infopisteeltä.

Koronaturvallisuus

Tulethan puistoon vain terveenä! Infopisteestä on tarvittaessa saatavilla käsidesiä ja kasvomaskeja. Alueella on myös käsienpesupiste, joten pidäthän hygieniasta huolta.

Tutustu Helsingin koronarajoituksiin ja suosituksiin >>


Katso videoklippi muutaman vuoden takaiselta festivaalilta:


Yhteystiedot

Tuottaja: Lilli Philip | lilli.philip [ät] gmail.com | p. +358 50 5715 125
Festivaalijohto: Sami Mannerheimo | sami [ät] funkyamigos.fi | p. +358 50 4400 209
Taiteellinen johto: Joonas Kervinen, Sami Mannerheimo, Janski Arnimaa & Lilli Philip
Suom. & eng. tekstit: Joonas Kervinen | joonas [ät] funkyamigos.fi
Elephantasyn graafinen ilme (’22): Baris Varhos


Elephantasy – Funky Family Picnic on toteutettu Helsingin kaupungin Alppipuiston kesä 2022tapahtumasarjalle myöntämällä rahoituksella.