Funky Villen poimintoja vuoden 2020 levysadosta

29.1.2021 | fville

Tuntuu toismaailmalliselta ajatella, että en kokenut musiikkia ihan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta elävänä lainkaan vuoden 2020 aikana. Meidän aikoinamme ennen näkemätön globaali viruspandemia sulki maailman pieniin piireihin ja kuihdutti kulttuurielämän pitkälti yksityiseksi kokemiseksi. Erikoista. Myös kulttuurin tekeminen ja tuottaminen muuttui. Jotenkin tuntuukin, että vuosi 2020 oli erityisen rikas levytetyn musiikin osalta. Vuoden 2020 levyjen laukku painaa.

Oma hi-fini on vuoden aikana tuoksunut vahvasti uudelta tanssijazzilta, kolissut koneita ja pomppinut moninaisten rytmien tahdissa. Alla olevat poiminnat eivät edes yritä olla listaus vuoden ”parhaista” levyistä tai millään tavalla kattava katsaus viimeisten kahdentoista kuukauden aikana julkaistusta musiikista. Taiteessa ei myöskään ole mitään järjestystä mielestäni. Nämä ovat satunaisia poimintoja siitä painavasta levylaukusta, jonka vuosi 2020 jätti jälkeensä. Muutama tuoreen sadon appelsiini. Näitä tanssin suihkussa, soitin sohvatyynyilleni, ja kelasin uudestaan ja uudestaan alkuun. Monien muiden lisäksi.

MAAJO – KURU KURU (ALBUmi)

Ihana Maajo julkaisi huhtikuun lopulla toisen levyllisen todella maukasta rytmimusiikkirisottoaan berliiniläisellä Queen Nanny -levymerkillä. Tamperelaisyhtyeen debyytti Tropic of Tulli neljän vuoden takaa keräsi maailmalla paljon huomiota, ja nyt lukemattomien esiintymisten ja muutaman eri kokoelmilla julkaistun biisin jälkeen yhtye antoi meille huhtikuussa 2020 toisen kokopitkänsä nimeltä Kuru Kuru.

Maajo feat. Waina – Lost Road

Levy-yhtiö kuvailee yhtyettä elektropikaaliseksi ensembleksi ja osuu monessa mielessä oikeaan. Levyn hypnoottiset rytmit ja hillityt riffit vievät mukanaan kuin trooppinen joki. Soljuvat kohti pieniä lampia ja kallioita, joilta hypätä takaisin virtaan mukaan.Tunnelma levyllä on jossain määrin seesteisempi ja introperspektiivisempi kuin yhtyeen debyytillä, aivan kuten viime vuosikin oli, ja tuntuukin kuin kuuntelisi kukan avautumista stereona.

Kuru Kuru by Maajo

TUOMO – QUARANTINE MUSIC PROJECT

Kun ajat käyvät koviksi, tietäjät tarjoavat vahvempaa funkkia kansalle, kuten vanha sananlasku kuuluu. Tämä ehdottomasti pätee myös suomifunkin prinssiin Tuomo Prättälään. Artisti ei ainoastaan perustanut omaa Polygamy Records -levymerkkiään vuoden 2020 aikana vaan sen lisäksi julkaisi lähes kolmekymmentä uutta biisiä Quarantine Music -projektin nimissä. Artisti itse kuvaili projektia ”it’s just me in my little studio with a bunch of lovely synths”, mutta itse asiassa minäkin olen nyt siellä studiossa. Tule sinäkin. Kutsu frendit. Täällä on mässy meno!

Don’t hide your heart by Tuomo

Osa kappaleista koottiin levylle Quarantine Music 1, mutta monet niistä ovat tarjolla artistin Bandcamp -sivuilla yksittäisinä julkaisuina. Ja mikä upea ajankuva ne ovatkaan! Mukana kertomassa oudosta vuodesta ovat muun muassa Emma Salokoski, Petteri Sariola, Bentality, Jarmo Saari ja moni muu sielukas tekijä. Tuomo lähetti runsaan postikortin tulevaisuuteen vuodesta 2020.

Human touch by Tuomo

LIKWID CONTINUAL SPACE MOTION (LCSM) – EARTHBOUND (albumi)

Lontoossa on viime vuosina muhinut mehevä jazzpata! Uusi sukupolvi muusikoita on astumassa lavoille ja levylautasille joukoittain. Artisteja, jotka ovat kasvaneet klubibassojen ilmanpaineessa ja joille tanssittaminen on osa improvisaatioprosessia. Kokoroko Afrobeat Collective, Nubya Garcia, Emma-Jean Thackray…ympäri Lontoota tuntuu ja tapahtuu tällä hetkellä.

Itse kuulen Lontoon uudessa jatsissa paljon vuosituhannen vaihteen ”broken beat bruk” -soundin perintöä. Nuspirit Helsinki teki upeaa musiikkia tuolloin ja yksi sen liikehdinnän pioneereista oli artisti nimeltä IG Culture. Amsterdamilainen levymerkki Super-Sonic Jazz tilasi häneltä ”Sun Ra -tribuuttilevyn” viime vuonna, josta kasvoi lopulta kolmen vinyylin kokonaisuus, jota on vaikea määritellä. Omissa stereoissa soinut jatkuvalla syötöllä. Sukkamehua.

Earthbound by LCSM ”Likwid Continual Space Motion” Earthbound by LCSM ”Likwid Continual Space Motion”

Kesäkuussa 2020 julkaistu LCSM-debyyttilevy Earthbound on samalla toistaiseksi vielä julkaisemattoman sci-fi-teatteriteoksen Earthboundin ääniraita, joka perustuu kirjailija Zecharia Sitchin tulkintoihin niin sanotun ”Assurbanipalin kirjaston” savitauluista ja ihmiskunnan alkuperästä.

Earthbound by LCSM ”Likwid Continual Space Motion”

Kollektiivi on esiintynyt julkisesti tietääkseni vain kerran Amsterdamin Summer Dance Forever -katutanssifestivaalin striimatussa versiossa viime vuonna. Keikka löytyy alle linkatusta tallenteesta ja alkaa about kohdassa 1:49. Tosin kaikille meille tanssivajareissa kiemurteleville koko video on yhtä herkkua. Mitä on jazz-dance nykyään?

Summer Dance Forever 2020 – COOP PRESENTS X CLUBBING FOREVER

LA SRA. TOMASA – ALEGRE PERO PELIGROSO (albumi)

Levyn nimi ”Iloinen, mutta vaarallinen” kertoo paljon. La Sra. Tomasa jatkaa Barcelonan pitkää perinnettä yhteiskunnallisesti sanomallisesta, musiikkityylejä iloisesti sekoittelevasta ja katuja syleilevästä tekemisestä. Yhtye julkaisi helmikuussa 2020 loisteliaan kolmannen levynsä Alegre Pero Peligroso. Se ”mestiza-musiikkiperinne”, jonka tunnetuimpia hahmoja Suomessa varmasti ovat Manu Chao ja Ojos De Brujo, jatkuu yhä Barcelonassa, tosin tietysti eläen ajassaan ja imien lisää vaikutteita rumbaansa klubimusiikista, trap-sykkeestä, tuhdeista bassoista ja rumpukoneista.

La Sra. Tomasa – El Colectivo featuring Ahyvin Bruno, Sr. Wilson, Desiree Diouf & Marcio I – Live Sessions #5

Riehakkaista live-konserteistaan tunnettu yhtye ei päässyt viime vuonna tietenkään kiertueelle kolmannen levynsä julkaisua juhlimaan ja julkaisikin sen sijaan yhteistyössä muiden paikallisten muusikoiden kanssa Houly Housy -videosarjaa Youtubessa sekä päivitti kanavallaan olevaa Live Sessions -videosarjaa uuden levyn biiseillä. Alle linkattu yhteistyökappale Arrimate yhdessä Stay Homas -yhtyeen kanssa on viime keväältä. Rodrigo Starzin räbät kuorruttamassa! Stay Homas on muuten toinen ryhmä, jota kannattaa ehdottomasti seurata, mikäli Barcelonan kadut kiinnostavat.

La Sra Tomasa, STAY HOMAS, Rodrigo starz – Arrimate (houly housy sessions #4)

ZEITGEIST FREEDOM ENERGY EXCHANGE – ZFEX VOL. II (albumi)

Kuten Lontoossakin, myös Melbournessa on paistunut jazzpiirakka viime vuosina. Kaupunki kuhisee muusikoita, jotka niin ikään sotkevat iloisesti tämän vuosituhannen klubirytmejä perinteisempään jazz-ilmaisuun. Useat heistä vaikuttavat erinäisissä yhtyeissä, kuten on laita myös Zeitgeist Freedom Energy Exchange -bändin perustajan Ziggy Zeitgeistin suhteen. Mies tunnetaan ehkä paremmin 30/70-yhtyeen kannuttajana, mutta tekijän oma projekti on ehdottomasti myös tsekautuksen arvoinen.

ZFEX Vol.II by Zeitgeist Freedom Energy Exchange

Jos digijulkaisu voisi kulua puhki, niin yhtyeen huhtikuun alkuun ilmestynyt toinen levy ZFEX Vol. II olisi jo naarmulla vähintään. Onneksi vielä saatavilla Bandcampista vinyylinäkin. Levy tarjoaa niin joka kodin liikuntahetkiin sopivia house-bängereitä kuin kivasti myös mystisempää tutkintaa sekä pohtivampaa rytmiikkaa muodostaen kokonaisuuden, josta on ilo laittaa lautaselle niin iltaisin kuin iltapäivisinkin. Will travel (to future) for live concert.

ZFEX Vol.II by Zeitgeist Freedom Energy Exchange

bobby watson – Reachin’, Searchin’ (aroop roy rework) (biisi)

Vuoden biisi? Itselleni varmaan kyllä. Monestakin syystä. Kuulin ensimmäisen kerran tämän juuri ennen näiden kaikkien karanteenien ja lockdownien alkamista talvella 2020, kun vielä hymyillen keräilin musiikkia seuraavaa DJ-keikkaa varten ja odotin malttamattomana kuulevani juuri tätä tuhatwattisilla yöllä.

Jos on pakko valita, niin vuoden biisini varmaan ehkä olisi Bobby Watsonin vuonna 1978 julkaistun Estimated Time Of Arrival -levyn avausraita ”Reachin’, Searchin'”. Kuulin sen ekan kerran vasta vuonna 2020. Kaikki alkoi, kun talvella 2020 biisistä alkoi kuulua ”joku uusi versio” nettiradioissa ja podcasteissa…

Mighty Aroop Roy, joka on oman musiikkinsa lisäksi tehnyt lukemattomia DJ-edittejä ja työstöjä ajan unohtamille ja aiemmin vähälle huomiolle jääneille helmille, palautti tällä kertaa Bobby Watsonin timantin ”Reachin’, Searchin’” kaikessa uljaudessaan takaisin nykylattioille. Bobby Watsonin saksofonisoolo oli yksi niitä voimajuttuja, jotka kantoivat muuten akuutin lässähtänyttä vuotta 2020 eteenpäin mun kuulokkeissa ja kiitos Aroop Royn, nyt se soi kunnolla! Mut onneks ei ole pakko valita vuoden biisiä : )

Tsekauttakaa lisää Funky Amigosien vuoden 2020 musiikkisadon poimintoja Elefanttiradion Spotify-listalta ja virittäkää itsenne toki myös jatkossa mukaan Elefanttinradion lähetyksiin Radio Majavan mahtavilla taajuuksilla suorana aina tiistaisin klo 17-19 ja uusintoina keskiviikkoisin (klo 22) ja sunnuntaisin (klo 20).

Radio Majavahan sai nyt vast’ikään Helsingin kaupungin kulttuuritekokunniamaininnankin! Kiitos, kumarrus ja kunnioitus kaikille Radio Majavan tekijöille, kuuntelijoille ja kaupungille meiltä myös. Yksi niitä hyviä juttuja vuodelta 2020 todellakin!

Tervetuloa omasta puolestani myös Funky Amigosien uuteen blogiin. Tutkiskelemaan monimuotoisen maailman ihmeitä ja seikkailemaan. SoulllJay totesi matkasta hyvin ”valtavirran toiselle puolen, mustan rytmimusiikin eri alakulttuurien syövereihin”. Juuri sinne. Astellaan hyvin uuteen vuoteen 2021 yhdessä.

Salut,

Funky Ville