Elephantasy – Funky Family Picnic 2021

Maksuton ja ikärajaton koko perheen kaupunkifestivaali Elephantasy – Funky Family Picnic 2021 järjestettiin lauantaina 17.7.2021 osana Alppipuiston kesän tapahtumasarjaa.

Elephantasy – Funky Family Picnic toi Alpparin kesäisen tunnelmalliseen miljööseen jo kahdettatoista kertaa huikeita live-keikkoja, sirkusta, työpajoja, akrojoogaa, katuruokaa maailmalta sekä lasten oman alueen aktiviteetteineen. Piknik-henkinen tapahtuma toteutettiin korona-aikaan erikoisjärjestelyin onnistuneesti ja saimme ennätysmäisen paljon positiivista palautetta sekä siitä että taiteellisesta ohjelmistosta.

ELEPHANTASY – FUNKY FAMILY PICNIC 2021
LA 17.7.2021 @ Alppipuisto, Helsinki (osoite: Viipurinkatu–Tivolitie)
klo 14-22 ja lasten alue klo 14-19
Vapaa sisäänpääsy, ei ikärajaa! Tapahtuma on esteetön.

LIVE:

Elephant stage (juontajana Marco Burci):
klo 20:30 Joonas Hauveli & Rytmi-Rengit
klo 18:45 Mama Longhorn
klo 16:45 Dub Vallila
klo 15:15 Maarika & The Frocodiles (FIN/SEN/XĪN/GRE)

Gorilla stage:
klo 19:45 Pirata Boing Band (URY/FIN)
klo 17:45 Paradox Box
klo 16:00 Tomi Olavi (FIN/BRA) *
* Avoin capoeira roda -puistorinki heti keikan jälkeen! Lue lisää >>

Circus Johku with José Valencia (COL)


Valokuvia kesän 2021 festivaalilta:


Esiintyjät

Joonas Hauveli & Rytmi-Rengit

Joonas Hauveli & Rytmi-Rengit

Vuosien ajan tuntui siltä, että 2000-luvun vaihteessa kukoistukseensa noussut roots-henkisempi ja tiedostavampi suomireggae lopahti lähinnä marginaaliseksi pienen piirin jutuksi sen jälkeen, kun Jukka Poika päätti suunnata aivan muille vesille. Viime vuosina on kuitenkin saatu hienoja merkkejä uudesta tulemisesta, sekä Laulurastaan kaltaisten vanhojen pioneerien että uusien artistien muodossa.

Yksi tärkeimmistä, jollei jopa merkittävin, tuoreista lipunkantajista on ehdottomasti Lapissa tätä nykyä asusteleva laulaja-kitaristi Joonas Hauveli ja tämän turkulainen Rytmi-Rengit -orkesteri. Sama bändi soittaa usein myös pitkän linjan reggaemuusikko Puppa J’n taustalla tämän omilla keikoilla, ja Puppa ottikin Hauvelin välittömästi suojatikseen tämän asustellessa aiemmin Turussa. Odotettu, upea ensialbumi Joonas Hauvelin laulukirja ilmestyi sopivasti kesän alla, ja Funky Amigosilla on ilo ja kunnia tuoda nyt suomireggaen ylivoimaisesti kuumin lupaus ensi kertaa sen jälkeen Helsinkiin livekeikalle esittelemään lahjojaan!

Jos Soul Captain Bandin vuoden 2001 Jokaiselle tulta -levy ja sitä edeltävä tuotanto upposivat aikoinaan, niin Joonas Hauvelista on lähes mahdotonta olla pitämättä. Roots reggae on vahvasti läsnä niin Rytmi-Renkien suomalaisittain gruuvaavassa soundissa kuin sanoituksissa, joissa käsitellään aiheita, kuten lähimmäisenrakkaus, yhtenäisyys, yhdenvertaisuus ja usko. Anna Hauvelin kavereineen sytyttää sisäinen liekkisi, et takuulla tule pettymään!

Teksti: Joonas Kervinen

Joonas Hauveli & Rytmi-Rengit

Kokoonpano:
Joonas Hauveli ‒ laulu ja kitara | Oskari Vuorio ‒ saksofoni | Jussi Hurskainen ‒ saksofoni | Juhani Haapala ‒ kitara | Tuomas Varila ‒ kitara | Otto Huhtaniemi ‒ kosketinsoittimet | Ilmari Vaarne ‒ perkussiot | Miika Hjorth ‒ basso ja taustalaulu | Roberto Lanz ‒ rummut ja taustalaulu | Lotta Maija ‒ poikkihuilu ja taustalaulu | Henu Vilen ‒ huuliharppu


Mama Longhorn

Mama Longhorn, foto: Janne Alhonpää
Kuva: Janne Alhonpää

Jo kymmenen vuoden ajan porilainen Mama Longhorn on ehtinyt haltioittaa kuulijoitaan monitahoisella, energisellä rytmimusiikillaan niin keikoilla kuin albumeilla. Rytmitankiksi kutsutun yhtyeen funkiin ja afrobeatiin pohjautunut sointi on sävyttynyt tarttuvilla melodioilla, vapaammalla soitannalla ja psykedeelisillä väreillä.

Vuoden 2021 alussa julkaistulla kolmannella Let It Run -albumillaan Mama Longhorn ottaa askeleita kohti yhä mielikuvituksellisempaa ilmaisua ja tuntuu jollain tapaa löytäneen samalla oman autenttisen soundinsa, jollaista ei voisi tullakaan muualta kuin Suomesta – ja progressiivisista yhtyeistään tunnetusta Porista! Laulaja Eeva Poijärvi ei yritä imitoida ketään vaan antaa oman persoonansa ja taustansa kuulua rohkeasti kappaleissa. Yhtyeen muiden jäsenten moninaiset musiikilliset taustat korostavat kaiken eklektisyyttä erilaisine vivahteineen.

Mama Longhorn paneutuu yksittäisten kappaleiden vaihteleviin tunnelmiin aiempaakin syvemmin. Popin ja kokeellisen musiikin progressiiviset häivähdykset kuljettavat musiikin vahvaa luonnetta yhä kiehtovampaan suuntaan, minkä myötä Let It Run on kerännyt loistavia arvosteluja ja esimerkiksi Radio Helsinki valitsi sen viikon levykseen. Kesäisessä Alppipuistossa Mama Longhorn tulee tarjoilemaan mausteisen musiikkipläjäyksen rytmimusiikin kulinaristeille!

Musiikki elää ja hengittää vaivattomasti läpi levyn. Afrokitarat helisevät mainion rytmiryhmän hoidellessa taustoja.”… ”Eeva Poijärven vahva ja heleä ääni sykähdyttää. Se lisää vaikutelmaa jostakin syvästi inhimillisestä ja lämpimästä.”… ”Sarvipäämamman musiikissa on tunnetta, kauneutta ja särmää niin paljon, ettei enempää kehtaa vaatia.” – Virpi Suomi / Soundi

Kokoonpano:
Eeva Poijärvi – laulu, lyömäsoittimet | Tuomas Grönlund – kitara | Valtteri Mäkitalo – kitara | Mikko Elo – basso | Kai Johansson – koskettimet, lyömäsoittimet | Saija Santavirta – klarinetti | Jukka Kettula – saksofoni | Juho Nordman – trumpetti, käyrätorvi | Tatu Tyykilä – congat, lyömäsoittimet | Janne Huhtala – rummut, lyömäsoittimet


Dub Vallila

Dub Vallila

Kahdeksanhenkinen Dub Vallila soittaa roots-henkistä nykydubia mielenkiintoisimmillaan ja monenlaisin vivahtein. Vaikka yhtye perustettiin jo vuonna 2015, diskografiasta löytyy ainoastaan muutama Helmi Levyjen julkaisema timanttinen sinkku ja debyyttilevykin näkee päivänvalon vasta ensi syksynä. Tästä huolimatta Dub Vallila on ehtinyt ilman ensimmäistäkään livekeikkaa aiheuttaa melkoista underground-porinaa jo vuosia.

Kaiken tekee ymmärrettävämmäksi se, että yhtyeen jäsenistöstä löytyy tunnettuja muusikoita useista reggae-, ska-, jazz- ja muista rytmimusiikin kokoonpanoista. Soppaan ovat lyöneet lusikkansa muun muassa Dub Vallilan kappaleiden sävellyksistä vastaava priimusmoottori, pasunisti Jussi Vuorinen (mm. Laulurastas), levymoguli ja rumpali Arwi Lind (Laulurastas, Muuan Mies, Joose Keskitalo & Maailmanpalo, Puppa J & Tasottavat…) sekä dub-velho Mikko “Studiored” Rossi (Suhinators, Jukka Poika, Raappana, Banda Madrugada…) Ja sen mukaista on soundikin!

Elephantasyssa Dub Vallila tekee ihka ensimmäisen live-keikkansa, jota on odotettu alan piireissä jo pitkään! Osa muistaa varmasti yhä, miltä legendaarinen Mad Professor kuulosti aikoinaan Alppipuistossa. Tänä kesänä laakso kaikuu vallilalaisista dubautuksista vähintään yhtä herkulllisesti, sillä jopa Dub Vallilan sinkku “Jungle Walk” ammensi alkuperäisen inspiraationsa samaisesta puistosta!

Teksti: Joonas Kervinen


Maarika & The Frocodiles (FIN/SEN/XĪN/GRE)

Maarika & The Frocodiles, kuva: Iiris Lappalainen
Kuva: Iiris Lappalainen

Länsiafrikkalaisista musiikkiperinteistä ammentava Maarika & The Frocodiles esittää soljuvaa akustista taituruutta ja kiehtovia melodisia tarinoita Saharan seutuvilta aina pohjoisen huuruisille leveysasteille. Sen taustalla on maailmanmuusikko Maarika Autio, joka laulaa sekä soittaa balafonia ja koraa, sekä eri puolilta maailmaa tulevia muusikoita. Elephantasyyn he tulevat vetämään nyt levyjulkkarikeikkansa kesällä ilmestyneen Tree Dimensional Tunes -levynsä tiimoilta eli päivän alkupuolella on jo luvassa erityistä herkkua.

Maarika & The Frocodilesin kappaleissa opitaan iloisesti mandinkaa, kaivataan menetettyjä, kunnioitetaan jukuripäistä pässiä – ja kappaleista Maarikalle koskettavimmassa lauletaan unohduksen verhon taa erkanevasta äidistä. Afrikkalainen polyrytmiikka, lempeä koran äänimaailma ja vahvat arktisen pohjoisen vaikutteet luovat soundillisesti hypnoottisen tunnelman, joka on kuin omiaan Alppipuiston idyllissä. Uuden levyn kappaleiden musiikillisena kertojana toimii puhelias balafoni: Mandinkan kielellä ‘bala’ nimittäin tarkoittaa puuta ja ‘fo’ puhua.

Katso myös:
Artistin viralliset www-sivut >>


Pirata Boing Band (URY/FIN)

Uruguaylaissyntyinen Rodrigo Pereda on aktiivinen musiikkimies, joka on jo 15 vuotta pyörittänyt omaa Pirata Boing -nettiradiotaan, tekee kansainvälistä yhteistyötä moneen suuntaan sekä kiertaa normaalisti esiintymässä deejiinä ja muusikkona eri puolilla Eurooppaa ja Etelä-Amerikkaa. Pirata Boing Band on hänen silmäteränsä, jossa latinalaiseen reggaeen yhdistyvät muun muassa sellaiset musiikkilajit kuten ska, cumbia, dub, candombe, folk ja hiphop ‒ traditiot ja modernit äänimaisemat sulassa sovussa.

Pereda on asunut elämänsä aikana eri puolilla ja se kuuluu myös Pirata Boing Bandin eklektisessä soundissa. Helsingissä majaansa pitävä yhtye on ollut aktiivinen korona-aikaan, kun ei ole ollut mahdollisuuksia esiintyä. Vuonna 2020 näki päivänvalon debyyttialbumi, mutta myös erilliset live- ja dub-versiot siitä. Kaiken lisäksi Rodrigo “Pirata Boing” Pereda teki toisen yhtyeensä, tamperelaisen Jahm N Bandin kanssa kollaboraatioälppärin sekä työskentelee sekä uuden soolomateriaalin että Pirata Boing Bandin uuden tuotannon parissa.

Ennen kaikkea nälkäinen bändi odottaa elefantin ruokahalulla pääsevänsä kunnon livekeikalle yleisönsä eteen. Elephantasyssa se viimein tapahtuu!

Teksti: Joonas Kervinen

Katso myös:
Artistin viralliset www-sivut >>


Paradox Box

Paradox Box, kuva: Sami Mannerheimo
Kuva: Sami Mannerheimo

Trumpetisti Eero Savelan ja lyömäsoittaja Aakusti Oksasen duo Paradox Box hakee inspiraationsa free jazzista, rytmimusiikista ja länsiafrikkalaisesta polyrytmiikasta luoden auditiivisen hiekkalaatikon, jossa kukaan ei välttämättä tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Maanläheisen ja uusiin ulottuvuuksiin suuntaavan soundin salaisuutena ovat toisiinsa kiertyvät elementit – perinnesoittimet, itse tehdyt instrumentit sekä äänen ja rytmin kokonaisvaltainen digitaalinen manipulaatio ja elektroninen efektointi – livenä, raakana ja äärimmäisen vapaana.

Paradox Boxin päämääränä keikalla on aina tuottaa kunnon rytmimaininkeja sekä hivellä kuulijoiden herkkiä korvia oivaltavin improvisaatioin. Onni asuu heiluvassa korvassa.

Syksyllä 2021 ilmestyy Paradox Boxin uusi levy Hyperfocus, jonka materiaalia päästään Elephantasyssa kuulemaan tuoreimmillaan jo ennakkoon!


Tomi Olavi (FIN/BRA)

Tomi Olavi, foto: Simone Schotte
Kuva: Simone Schotte

Helsinkiläinen muusikko-tuottaja Tomi Olavi loihtii uusia musiikillisia maailmoja perinteisten capoeira-kappaleiden ympärille. Livenä pienemmällä Gorilla Stagella kuultava akustisesta kitarasta ja yhdessä esiintyvän Christian Pereiran berimbausta rakentuva live-keikka on instrumenteiltaan pelkistetty mutta sitäkin mukaansatempaavampi ja intiimimpi kokemus tästä afrobrasilialaisesta musiikkimuodosta.

Tomi Olavin debyyttilevy Helsinki – Florianópolis, ilmestyi 21.5. eli kansainvälisenä Kulttuurin moninaisuuden päivänä. Sillä paikallisia vaikutteita kuultiin myös viisikielisen kanteleen puolesta. Albumia edelsivät kaksi radiosoittoakin saanutta singleä “Ai, Ai, Ai, Ai, São Bento Me Chama” ja “A Hora É Essa”.

Alan piireissä arvostettu Bom Cabelo vetää heti konsertin jälkeen noin klo 16:45 brasilialaista itsepuolustuslajia ja tanssia yhdistelevän capoeira roda -ringin, joka on avoin kaikille lajiin vihkiytyneille! Voit myös tuoda oman soittimesi mukanasi, jonkin verran niitä löytyy paikan päältäkin. Tervetuloa mukaan vähintään tunnelmaan!


Circus Johku with José Valencia (COL)

Kuten aina ennenkin, Elephantasy-yleisöä viihdyttää, opettaa ja inspiroi tänäkin kesänä turkulainen Circus Johku. Tällä kertaa mukana on vierailemassa myös maailmanluokan trapetsitaiteilija, Washington trapetsi -tyyliseen päällä- ja käsilläseisontaan erikoistunut kolumbialainen José Valencia.

Luvassa esityksen ohella niin lasten akrobatiatyöpajaa kuin käsilläseisonnan pikakurssi. Lisäksi Circus Johku vetää myös akrojoogatyöpajan sekä vasta-alkajille että hieman kokeneemmille.

Lapsia yleensä villinneitä saippuakuplia ei valitettavasti tulla luultavasti tällä kertaa näkemään aiemmista tiedoista poiketen.


Funky Amigos dj’s

Elephantasy-päivän ensimmäisen tunnin aikana ja live-keikkojen välissä, kun kukaan ei esiinny, Funky Amigos dj’t viihdyttävät yleisöä takuuvarmoilla biisivalinnoillaan, jotka ovat monien eri bileiden ohella korona-aikana tulleet tutuiksi myös mustan rytmimusiikin viikoittaisesta erikoisohjelmasta Elefanttiradio Radio Majavalla.


Lasten alue & Työpajat

Elephantasyn lasten alue tarjoaa aktiviteetteja ja virikkeitä tapahtuman pienimmille osallistujille! Nuorimpien aika rientää ja tekemistä piisaa aina alkuiltaan (noin klo 19) saakka. Lasten oman alueen ansiosta Elephantasy onkin ollut jo vuosia yksi lapsiperheiden kesän suosikkitapahtumista!

LASTEN ALUEEN JA TYÖPAJOJEN AIKATAULU:

klo 14:30-15:00 Lasten akrobatiatyöpaja
klo 15:00 Sirkusesitys (Circus Johku Company)
klo 15:00-18:00 Flaum1’n graffitipaja: sapluunamaalausta ja graffitin alkeet spray-maaleilla
klo 15:30 Käsilläseisonnan työpaja, avoin taso: edistyneempien ryhmä aikuisille (José Valencia), aloittelijoiden ryhmä aikuisille ja lapsille (Circus Johku)
klo 16:00 Sirkusesitys (Circus Johku Company)
klo 16:30-17:30 Akrojoogan alkeet, sopii myös lapsille
(noin) klo 16:45 Alan harrastajille avoin capoeira roda -rinki Gorilla Stagen ympäristössä (Bom Cabelo)
klo 17:30 Akrojoogaa edistyneemmille
klo 18:30 Sirkusesitys (José Valencia) (HUOM! Päälavan edessä!)
klo 21:45 Circus Johkun loppushow (HUOM! Alppipuiston amfiteatterilla)

TYÖPAJAT

Lasten akrobatiatyöpaja

Circus Johkun toteuttamassa sirkustyöpajassa lämmitellään ja otetaan ensin akrobatian perusteita haltuun, minkä jälkeen kaikki lopulta huipentuu yhteisesti toteutettavaan fyysiseen taidonnäytteeseen. Ohjaaja Johanna Kellomäki on valmistunut tanssijaksi vuonna 2007 ja sirkusartistiksi 2009 sekä sen jälkeen esiintynyt ja johdattanut halukkaita sirkuksen saloihin ympäri maailmaa.

Flaumin graffitipaja

Asuuko sisälläsi katutaiteilija, joka ei ole vielä päässyt ilmaisemaan itseään? Selvitä se ja osallistu Flaum1’n graffitityöpajaan, jossa lähes kaikenikäiset voivat harjoitella sapluunamaalausta ja graffitin alkeita spray-maaleilla! Työpaja toimii nonstoppina koko kolmen tunnin ajan klo 15-18.

Käsilläseisonnan pikakurssi

Lahjakas ja maailmankuulu kolumbialainen trapetsitaiteilija José Valencia ja Circus Johku vastaavat työpajoista, joissa lyhyessä ajassa on mahdollista kehittää omia taitojaan käsilläseisonnassa. Pikakurssi sopii niin vasta-alkajille kuin kokeneemmille, koska harjoitukset sovitetaan vastaamaan osallistujien omaa tasoa!

Akrojoogatyöpaja

Sirkustaiteilija Johanna “Johku” Kellomäki johdattaa mielellään kiinnostuneet myös akrojoogan perusteisiin. Tarjolla on sekä peruskurssi aloittelijoille että jatkokurssi hieman kokeneemmille joogaajille!

Varauduthan kaikkiin työpajoihin rennolla ja kevyellä vaatetuksella sekä omalla vesipullolla. Muistathan myös noudattaa turvavälejä ja muita koronasuosituksia!


Katuruokaa maailmalta

Olet aina tervetullut Elephantasyyn omien eväiden kanssa, mutta valinnan varaa on paikan päälläkin.

Elephantasyn ruokakojut tarjoilevat eri puolilta maailmaa monenlaisia street food -herkkuja, joten voit hyvin halutessasi jättää piknik-korin kotiin ja tulla vain paikalle!

Ruoka

Addis Ethiopian Kitchen
Herkulliset injera-leivät liha- ja vegaanitäytteillä edustavat etiopialaista keittiötä parhaimmillaan!

Awa Senegal
Perinteiset (myös gluteenittomat) länsiafrikkalaiset herkut kana- ja vegaaniversioina vievät kielen mennessään!

Just Vege
Maan maukkaimmat falafelit sekä muut Lähi-idän ja Välimeren alueen kasvisruokaherkut hivelevät makunystyröitä!

–>
PizzaBike Helsinki
Hapanjuuritaikinasta leivottuja vegaanipizzoja kompaktista mobiilipizzauunista! Maksutapoina MobilePay tai käteinen.

Muut herkut

Pau Brasil
Trooppiset juomat ja kahvilaherkut nautiskeluun.

Stadin Nitro
Kylmäuutetut erikoiskahvit ja teet virkistykseen tai rentoutumiseen.


Yhteystiedot

Tuottaja: Sami Mannerheimo | sami [ät] funkyamigos.fi | p. +358 50 4400 209
(Maria Smura) | sairaslomalla
Taiteellinen johto: Joonas Kervinen, Sami Mannerheimo, Janski Arnimaa & Ville Hollanti
Suom. & eng. tekstit: Joonas Kervinen | joonas [ät] funkyamigos.fi
Elephantasyn graafinen ilme (’21): Baris Varhos


Elephantasy – Funky Family Picnic on toteutettu Helsingin kaupungin Alppipuiston kesä 2021 tapahtumasarjalle myöntämällä rahoituksella.