The Herbaliser (UK)

herb_slide

Lontoolainen  The Herbaliser on saavuttanut kulttimaineensa ennen kaikkea tunnusomaisella jatsinkatkuisella hiphop-soundillaan, jota alkuaikoina kutsuttiin myös nimellä trip hop. Jake Wherryn ja Ollie Teeban alun perin muodostama duo oli 1990-luvun alkupuolella legendaarisen Ninja Tune‒levy-yhtiön ensimmäisiä kiinnityksiä, jotka näyttivät yhdessä DJ Foodin, Funky Porcinin ja DJ Vadimin kanssa suuntaa kokonaiselle tyylisuunnalle The Cinematic Orchestrasta aina Bonobon ja Mr Scruffin kaltaisiin nimiin. Funky Elephantiin duo tulee seitsemänhenkisen live-yhtyeen voimin pääesiintyjäksi juhlistamaan kahdettakymmenettä juhlavuottaan niin  vanhojen klassikoiden kuin uudemman materiaalinsa merkeissä. Viimeksi bändi nähtiin pistämässä parastaan Suomessa kuusi vuotta sitten.

Visionääri(n)en paluu

Hilpein uutinen on se, että The Herbaliser on tänä päivänä niin duona kuin yhtyeenä jotakuinkin yhtä tymäkässä iskussa kuin Muhammad Ali lokakuun lopulla 1974 Kinshasan yössä. Viimeisin levy, vuonna 2012 julkaistu There Were Seven, oli paluu duon perinteikkääseen sample-pohjaiseen soundiin kahden huomattavasti orgaanisemman albumin (Same As It Ever Was ja Session Two) jälkeen. Livenä, kovatasoisten muusikoiden seurassa tällaiset rajat sen sijaan unohtuvat nopeammin kuin se, mistä mapuche-intiaanien telepaattisiin kommunikointikykyihin lopulta monen käänteen jälkeen päätynyt keskustelu adhd-vertaistukiryhmän kesäpiknikillä alun perin saikaan alkunsa. Bändi on hioutunut vuosien varrella esittämään kappaleita nimenomaan The Herbaliserin koko uralta.

The Whole 9 Yards

Jaken ja Ollien alkuperäinen intohimo hiphopiin, jazziin, rare grooveen ja funkiin, mistä kaikki sai alkunsa, ei ole kadonnut vuosien varrella minnekään. Pikemminkin voisi sanoa, että se on vasta kristallisoitunut elävien ja monimuotoisten live-sovitusten kautta chakramaiseen täydellisyyteensä. The Herbaliser työskentelee parhaillaan uuden materiaalin parissa, joten myös esimakua duon tulevasta sadosta vuodelle 2016 eittämättä tullaan haistelemaan festarin perjantai-iltana tuoreimmillaan. Nyt ei kannata jäädä sohvalle pötköttelemään.

-Joonas Kervinen

Jake Wherry – basso | Ollie Teeba  – dj | Ralph Lamb – trumpetti | Andrew Ross – baritoni- ja tenorisaksofoni, huilu | Ollie Parfitt – kosketinsoittimet | Simon Lea – rummut | James Morton – alttosaksofoni

Finally THE HERBS come around ‒ Collie Buddz, 2006.


22nd Funky Elephant Festival 7.–9.4.2016

logot2016