Orlando Julius w/Aiyekooto & Afrobeat International (NGR/FIN)

slide-orla

Nigerialainen saksofonisti, laulaja ja multi-instrumentalisti Orlando Julius (s. 1943) oli vuosituhannen vaihteeseen saakka länsimaiselle yleisölle lähes tuntematon nimi. Silti hän oli ollut nuoresta lähtien kaiken aikaa innovoimassa paikallisia musiikkimuotoja ja länsimaisia r&b-, soul-, funk- ja jazz-vaikutteita yhteen sulauttavaa highlife- ja afrobeat-musiikkia muiden alan suuruuksien, kuten Fela Kutin tavoin. Tiettävästi jopa James Brown ja Bootsy Collins saivat miehen visionäärisistä luomuksista vaikutteita ja inspiraatiota jo 1960-luvun lopulla.

Orlando Julius nousi laajempaan tunnettuuteen lopullisesti vasta julkaistuaan vuonna 2014 yhdessä brittiyhtye The Heliocentricsin kanssa uutta materiaalia esitelleen upean levyn Jaiyede Afro. Nyt tämä Maailma kylässä -festivaalin pääesiintyjiin viime vuonna lukeutunut legenda nähdään lavalla helsinkiläisen Aiyekooto & Afrobeat Internationalin kanssa osana monikulttuurista yhteistyötä.

Mr. Good Morning orkestereineen

Entäpä sitten Aiyekooto? Suomessa pitkään asuneen nigerialaissyntyinen Babatunde Akerele (s. 1966) säveltää, laulaa ja vähintään yhtä tärkeässä roolissa luotsaa monilukuista Afrobeat International -orkesteria yhdessä aisaparinsa, kitaristi Seppo “Paarma” Salmen kanssa. Yhtyeen jäsenet ovat tuttuja lukemattomista kotimaisista rytmimusiikin ykkösbändeistä, kuten Sound Explosion Band, Reino & The Rhinos, Jätkäjätkät, Chisu ja Soul Captain Band.

Aiyekooto & Afrobeat International on sulattanut lämpimällä afroenergiallaan faniensa sydämiä sekä pitänyt jalat ja lantiot tanssilattialla liikkeessä jo yli kymmenen vuoden ajan. Aiempaa yhteistyötä on tehty myös toisen nigerialaisen afrobeatin suurmiehen Tony Allenin kanssa. Bändin vakuuttava debyyttilevy Olurombi ilmestyi vuonna 2013, tuore video timanttisesta kappaleesta “Yanke” ilmestyy nyt maaliskuun vaihteessa.

Afrobeat-sukupolvet lyövät kättä

Erityislaatuisen yhteistyön saavutuksia tullaan myöhemmin kuulemaan ainakin seuraavalla Timmion Recordsin julkaisemalla singlellä. Funky Elephant -lauantaina sen sijaan on luultavasti ainutkertainen mahdollisuus todistaa tätä synergiaa livenä, jolloin afrobeat tunnetusti roihahtaa kuumimmilleen. Bändi tulee esittämään keikalla sekä Orlando Juliuksen että Aiyekooton johdolla unohtumattoman kattauksen molempien artistien omasta materiaalista.

-Joonas Kervinen


22nd Funky Elephant Festival 7.–9.4.2016

logot2016