Ebo Taylor (GHA)

slider-fe20-et

Päivä keväisellä Tukholman Södermalmilla 2011. Helsingistä lähtee pieni ja tiivis hyvän mielen lähetystö viettämään iltaa, ja matkalle osuu kenties Tukholman pitkäikäisin yökerho Göta Källare ja siellä Ebo Taylor & Afrobeat Academy. Tämä keikka sopii meidän afromusadiggareiden pirtaan kuin nyrkki silmään, onhan tämä Suomea maantieteellisesti lähin paikka, jossa tämä highlife-tyylin pioneeri, vain puoli vuotta aikaisemmin uransa uuteen alkuun saanut kitaristilegenda on koskaan esiintynyt.

Meillä on vain eräs ulkomusiikillinen ongelma. Ennen lähtöä pitää käytännön syistä selvittää mm. keikkapaikan liikuntaesteettömyyttä ja muita pieniä yksityiskohtia. Tarvittavaa tietoa ei tunnu löytyvän netistä juuri millään kielellä. Sähköposteihin ei vastata. Turhautuneisuus kasvaa, ja viimeisenä oljenkortena päätän selittää matkamme juonen mailitse myös Ebon bändille Saksaan. Hullua hurskaammaksi tästä keskustelusta emme tulleet. Lähdemme kuitenkin. Söderissä saisimme ajan kulumaan kyllä, vaikka keikkapaikalle ei olisi asiaa.

Ebo TaylorSaavumme mestoille, ja pyörätuolikin saadaan turvallisesti roudattua kellariin. Bändi vetää ensimmäistä biisiään jo lauteilla. Klubilla on keskellä viikkoa väljää, joten lavan eteen pääsee vaivatta. Ebo ja bändi näkevät meidän tulevan paikalle, ja jo aiemmin hyväntuulinen meininki tuntuu muuttuvan entistä vilpittömämmäksi, kun lavalta näytetään peukkua ja iloista naamaa. Viesti on siis tullut perille.

Keikan jälkeen menemme takahuoneeseen. Tilanne on samalla hämmentävä ja ikimuistoinen: Suomessa käytännössä tuntemattoman artistin fanit matkaavat tosiaan naapuriin! 75-vuotias Ebo on käsittämättömän virkeä, tunnelma on lämmin. Kontakti Suomeen löytyy myös yhteisten tuttavien kautta, sillä Afrobeat Academyn jäsenet ovat tehneet töitä Jimi Tenorin ja Tony Allenin kanssa.

Tällainen oli ensikohtaamisemme. Sen jälkeen olen nähnyt Eboa Tampereella ja Helsingissä. Tuohon iltaan palaamme lyhyiden kohtaamistemme aikana aina. Ebon oma kansainvälinen ura on noussut ihan uudelle tasolle parissa viime vuodessa. Nyt jo muutkin alkavat noteerata hänet täällä eri lailla, todisteena mm. kaksi tupaten täyttä bilesettiä viime kesän Flow’n pallolavalla.

Vuonna 1936 syntynyt Ebo Taylor on ghanalaisen musiikin historiallisesti merkittävimpiä hahmoja. 50-luvulta asti afrobeatia tyylillisesti edeltänyttä highlifea soittanut Taylor muutti 60-luvulla Lontooseen opiskelemaan samassa koulussa kuin Fela Kuti. Felan läpimurto 70-luvulla keskitti koko skenen huomion Nigeriaan, vaikka muissa Länsi-Afrikan ympärysvaltioissa tapahtui paljon. Levityskanavia ei kuitenkaan juuri ollut ja tuolloin taltioitu musiikki jäi lähinnä afrikkalaisten iloksi.

2000-luvun loppupuolella virkistynyt levynkeräilijäkulttuuri kuitenkin on tuonut tätä materiaalia tietoon myös länsimaissa. Ebo Taylorin musiikkia on julkaissut mm. Ghana-kokoelmallaan Soundway Records. Heaven-kappaleesta tuli pienimuotoinen klubihitti, ja sen torvia on samplannut mm. Usher. Osin varmasti tästä johtuen, Ebo julkaisi uransa ensimmäisen (!) albumin kansainvälisille markkinoille vuonna 2010, Love & Death (Strut Records). Yhteistyö berliiniläisen Afrobeat Academyn kanssa on jo tuottanut jo toisen vähintään yhtä hienon albumin, Appia Kwa Bridge. Koko 70-80-luvun tuotantoa kattava kokoelma Life Stories julkaistiin pian sen jälkeen. Myös joistain alkuperäisistä ghanalaisista vinyyleistä on sittemmin ollut saatavilla uusintapainoksia.

Ebo Taylor on selkeästi kovassa vireessä ja nauttii suosiota Euroopassa. Raportit vuoden 2013 maailmanmusiikkimessuilta WOMEXista kertoivat, että keikka oli tapahtuman kovimpia. Tätä ei ole vaikea uskoa. Funky Elephantilla on kunnia tuoda tämä kitaramestari vihdoin klubikeikalle myös Helsinkiin.

Iloisiin jälleennäkemiin, ”Uncle” Ebo!

Katso myös:
Ebo Taylor @ Eiden Music Agency >>

» PE 4.4.2014
Main Stage

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=WelaHqU6iUw] [youtube http://www.youtube.com/watch?v=XKtN41pi5g8]


Funky Elephant 20 -festivaali 3.-6.4.2014