Brooklyn Funk Essentials (USA/UK/SWE)

slide-bfe_slide

Yhtenäiskulttuurin irvokas myytti sai taas kerran monoa persukseensa musiikin saralla, kun faijaräpistä tuli tämän ajan faijarokkia. Vastaavasti Funky Elephant varttui Popedan sijasta fiilistellen sellaisia bändejä, kuten lauantain festari-iltaa tähdittävä Brooklyn Funk Essentials. Tämä New Yorkin monikulttuurisessa kaupunginosassa perustettu musiikkikollektiivi asteli näyttämölle vuonna 1994 eli hyvin samoihin aikoihin kuin Funky Elephant sai alkunsa. Bändin ensimmäisiä suuria hittejä oli Pharoah Sandersin ja Leon Thomasin klassikkokappaleesta “The Creator Has A Master Plan” tehty ajattoman upea acid jazz -uudelleensovitus, jota kelpaa kuunnella yhä tänäänkin.

Brooklynista maailmalle

Ensisinglen ja debyyttilevyn Cool & Steady & Easy kansainvälinen menestys vei Brooklyn Funk Essentialsin pian keikkailemaan maailmalle. Tällä matkalla periaatteessa ollaan yhä, sillä bändi löysi seikkailuiltaan niin paljon uutta inspiraatiota musiikkiinsa, että genre- ja tyylirajat ovat saaneet kyytiä kerta toisensa perään lähtien vuonna 1998 julkaistusta, Turkissa äänitetystä ja paikallista folk-musiikkia aiempiin funky-soundeihin yhdistelevästä toisesta albumista In The BuzzBag. Sittemmin BFE on yhdistellyt tuotannossaan vaikutteita muun muassa funkista, lattarimusiikista, ska’sta, jazzista, housesta, r&b:stä, dubista, drum & bassista ja hiphopista ajoittaista afrogrooveakaan unohtamatta. Osuvaa on, että bändin jäsenet löysivät myös matkansa varrelta uudet kotinsa eri puolilta Eurooppaa.

Uusi matka funkin juurille

Brooklyn Funk Essentials on loistava esimerkki siitä, kuinka häilyviä rajat ovat ja miten ahtaat keinotekoiset kategoriat tosiasiassa löytyvät vain omien korviemme välistä. Funky Elephantilla on nyt kunnia tuoda tämä monimuotoinen musiikkikollektiivi ensimmäistä kertaa Suomeen esiintymään. Viime vuonna julkaistu uusi levy Funk Ain’t Ova on oma paluunsa yhtyeen juurille, jossa kuuluvat vahvimmillaan 70-luvun soul ja instrumentaalinen funk. Livenä tämän materiaalin ohella kuullaan toki takuuvarmasti paljon muutakin bändin pitkän taipaleen varrelta… Tärkeintähän BFE:lle ei ole päämäärä vaan se matka, jolla sinäkin voimme onneksemme olla yhden lauantai-illan ajan Funky Elephantissa mukana.

-Joonas Kervinen

 


22nd Funky Elephant Festival 7.–9.4.2016

logot2016