Info-sv

Funky Elephant

Funky Elephant Festivalen firar sitt 20-årsjubileum i april 2014. Huvudevenemanget flyttades senaste år från att ha tidigare ordnats på Tavastia i Kampen, till evenemangscentret The Circus, där huvudevenemanget ordnas också i år 3.-6.4.2014. The Cirkus större utrymmen har get möjlighet för festivalen att växa och tillta en mera mångfaldig min och utbud. Förutom musik, erbjuds kulturupplevelser som t.ex. dans, interaktivt fungerande grafiskvisualisering, konstinstallationer, cirkusföreställningar, film och ett antal utställare. Förutom huvudevenemanget anordnas sidoevenemang i andra platser i Helsingfors.

Funky Elephant är en mångkulturell festival som presenterar rytm musikens mest betydande inhemska artister och fenomen, erbjuder nya namn uppträdnings tillfällen, och importerar betydliga internationella toppartister som inte i annat fall skulle uppträda här. De åldersbegräsade (F18/F20) evenemangen erbjuder program för rimliga inträdes priser och helt gratis program. Till filmkvällen är det fritt inträde och fritt att komma för alla oberoende av ålder.


Funky Elephant presenterar i år
en global skara av rytm musikanter

Omar Soyleyman 2

Omar Souleyman

Den äldsta festivalen för rytm musik i Helsingfors ordnas nu för 20:de gången. I äran av jubileumsåret är artist och musikutbudet bredare och mångsidigare än någonsin förut. Festivalen håller hus på The Cirkus och Mbar i Kamppen.

Förutom traditionell funk och soul uppträder bl.a. Omar Souleyman (SYR) med electro i sin patenta stil från mellanöstern, Ebo Taylorin (GHA) med high life och afrofunk och Da Lata (BRA/GBR) och Maria Gasolina med stämningar från brasilien. Till de mest förväntade inhemska artisterna hör Eternal Erection, som också firar sitt 20 års jubileum på festivalen, Tuomo som nyss publicerat sin fjärde skiva och Yona & Liikkuvat pilvet, som ochså har en ny skiva på kommandet.

På festivalen får man dessutom njuta av ett All stars uppträdande utan motstycke, när Paleface, Gracias, Gasellit, Tuuttimörkö, Puppa J och Solonen ja Kosola uppträder tillsammans i ledningen av dj Polarsouli.

– Vi ville arrangera ett riktigt spektakel till äran av jubileums året, med att slå samman debuterande Rap, Reggae och Soul solister och de fleråriga legendernas styrka. Dj Polarsoul fungerar som motorn för hela patrasket, berättar Festival ledaren Sami Mannerheimo.

För Paleface som varit med på Funky Elephant i över tio år är festivalen speciellt nära hjärtat. Karri Mietinen som är känd som Paleface uppträdde med sin första grupp Hoax på festivalen år 1997.

Ebo Taylor

Ebo Taylor

– Jag har många goda minnen av upptändanden på Funky Elephant. Arrangörerna har en talang för att hitta stigande artister som står på tröskeln till sitt genombrott för den stora allmänheten. På Funky Elephant kan man också se sällsynta utländska stjärnor, som t.ex. afrobeat legenden Ebo Taylor och jungle musik gurun Congo Nattyn, vilka båda i år spelar på festivalen