ELEPHANTASY – FUNKY FAMILY PICNIC 2019 (SVE)

ELEPHANTASY – FUNKY FAMILY PICNIC 13.7.2019

Suomeksi / In english

ELEPHANTASY – FUNKY FAMILY PICNIC 13.7.2019 ALPPIPUISTO, HELSINKI

Lördagen den 13 juli intar Elephantasy – Funky Family Picnic redan för elfte gången den idylliska Alpparken och bjuder gratis på mångkulturella godbitar i det sommarfagra Helsingfors. På programmet står svängig livemusik, dans och workshoppar för hela familjen. Elephantasy är en del av evenemangsserien Alppipuiston kesä på Alpparken som understöds av Helsingfors stad.

Precis som tidigare år finns det ett eget område med aktiviteter för de yngsta i familjen. De olika dansuppvisningarna och workshopparna i parken är inspirerande också för lite äldre.

Egen mat och dryck får medtagas också i år. Ifall den egna picknickkorgen gapar tom finns det ett mångsidigt utbud av streetfood från olika delar av världen. Bläddra ner för att läsa mer!

Elephantasy – Funky Family Picnic
13.7.2019 mellan 14 – 22
Alppipuisto, Viipurinkatu, Helsinki

ANKOMST:
se: Ruttsökning (destination: Alppipuisto)
& Områdets karta!

Fri tillgång, ingen åldersgräns!

Program:

Laulurastas
The Blassics (FIN/BEN/ETH)
Frankosun & The Family (FIN/BEN)
Afromikko
Mariana Zwarg & Antti Lähdesmäki Quartet (FIN/BRA)
Julius Keisari & Suave
Hot Rocks 42s (Ventovieras, Sipsipussipasi & 42’s)
Al Fama
Kaminá (COL/DEN)
Acroyoga
Circus Johku
Barnområdet
Workshoppar
Värld Mat Basar

Evenemanget ordnas i samarbete med Helsingfors Stad, Svenska kulturfonden och M-Line Records.

Se bilder från förra årets Elephantasy – Funky Family Picnic >>


Laulurastas

Reggaebandet Laulurastas tar dig på en musikalisk upptäcktsfärd till den finska reggaens rötter och gyllene år, då band som Soul Captain Band fortfarande hade attityd och ett viktigt budskap, vilket gjorde musikstilen till ett starkt och unikt lokalt fenomen. Jyväskyläbördiga Laulurastas var som mest aktivt vid millennieskiftet och trots att bandet splittrades 2002, hann det få kultstatus med sin djuplodande nordiska reggae. Utgåvorna begränsades dock till några enstaka sjutummare, eftersom skivinspelningarna i tiderna kört fast.

I april 2019 publicerades slutligen det länge efterlängtade debutalbumet och bandet låter bättre än någonsin! Den välproducerade skivan med skickliga musiker och organiska rytmer, Profeettas passionerade kärlekslyrik och originalmedlemmen Puppa J:s comeback är redan i sig en milstolpe i finländsk musikhistoria. På Elephantasy uppträder detta kultband med sina briljanta musiker live i Alpparkens idylliska sommarkväll. Bättre blir det inte!


The Blassics (FIN/BEN/ETH)

The Blassics har tjusat sina åhörare sedan 2010 och samtidigt blivit ett av de mest respekterade inhemska banden inom genren med sin funkiga afrojazz. Bandets bana började som en produktionsduo grundad av Tuure Tammi och Juha Sarkkola men har efterhand vuxit till sig och består idag av nio medlemmar. Bandet kan stoltsera med fyra album, vilka även väckt uppmärksamhet internationellt.

I april släpptes albumet Togetherings där bandets musiker tar lyssnaren på en resa från Benin till Etiopien, utan att glömma funken. The Blassics är kända för sina hypnotiska och energiska spelningar och är precis det rätta bandet för att Elephantasys sommarfest skall förvandlas till ett äkta funk-party, med läckert starka inslag från Afrika!


Frankosun & The Family (FIN/BEN)

Frank Koumolou, född i Voodoons hemtrakter i Benin, har med sitt Helsingforsbaserade band Frankosun & The Family erövrat åhörarnas hjärtan sedan 2013. Bandets musik kombinerar 70- och 80-tals afrobeat från Benin och Nigeria med sköna inslag av afrofunk och afrorock. Nago-folkets rytmik kan skönjas i frontfiguren Koumolous musik. Alpparkens idyll är precis det rätta stället för denna levnadsglada familj – och den afrikanska solens värme!

Frankosun & The Family:

Franck Koumolou, sång och perkussion | Elina Koskela & Suvituuli Siikasaari, sång | Ville Sirviö & Lauri Kallio, gitarr | Johannes Sarjasto, saxofon | Panu Luukkonen, trombon | Keijo Koskenharju, trummor | Aapo Watanen, perkussion | Olli Puolakka, bas


Afromikko

Afromikko är den Nostalgisugna publikens favorit med sin kombination av gammal och ny rytmmusik, samt upphovsmannen till sommarlåten ”Oi Oi”. Tillsammans med sitt band Hubba Bubba spelar Afromikko sammetslen soulmusik med en gnutta sirap och rock. Showen fulländas med överraskningar, den ena galnare än den andra, garanterat också på Elephantasy!

Facebook: www.facebook.com//Afromikko
Instagram: www.instagram.com/afromikko


Mariana Zwarg & Antti Lähdesmäki Quartet (FIN/BRA)

Flöjtisten och kompositören Mariana Zwarg håller liv i den världsmusikstradition som hennes gudfar Hermeto Pascoal skapade. I och med att hennes far länge verkade som basist i Pascoals orkester blev hon redan från unga år bekant med musiken. I Marianas musik hör man den brasilianska folkmusikens mångfald och rytm, vilka Zwarg använder sig av för att improvisera och kommunicera. Antti Lähdesmäki Quartet tar den fascinerande helheten till en ny nivå med sin moderna jazz och sina skandinaviska melodier, vilka skapar spännande kontraster.

Se också:
www.marianazwargsexteto.com


Julius Keisari & Suave

Rap-artisten Julius Keisari från Kouvola har med sitt svängiga band på 9 musiker småningom blivit kända bland dem som diggar den mest funkiga hiphopmusiken, dock såklart utan att glömma din svärmor. Då blåsarna vräker på och basen får byxbuntarna att fladdra är det inte så stor skillnad på om det är frågan om en rap- eller funk-show! Julius Keisaris debut bar namnet Cocktail EP och var enligt många julen 2017 den bästa tänkbara presenten. Som bäst är en ny skiva under arbete, men Julius Keisari & Suave tar sig ändå tid för att komma till Elephantasy för att koka ihop en riktigt smaklig och funky spelning!


Hot Rocks 42s
(Ventovieras, Sipsipussipasi & 42’s)

Instrumentalbandet 42’s medlemmar från västra sidans förorter började redan från unga år förverkliga sig själva genom musiken. När bandet slog ihop sig med språkakrobaterna Ventovieras, som fått Helsingforsslangen med modersmjölken, och Sipsipussipasi föddes projektet Hot Rocks 42s. Feta baslinjer, skönt flytande melodier och mästerligt uppbyggda texter får till och med de stelaste huvuden att gunga!


Al Fama

Al Fama kombinerar funk med det traditionella singer-songwriter -soundet i sin gloom soul. I trions kraftiga och oslipade musik kan man höra varje instrument i sitt element. Även Finlands fyra årstider går att skönja i bandets musik. För det mesta är allting mörkt och bistert, tills våren för med sig en gnutta mani och för att slutligen bli lugnat av sommarens ankomst. Samma skala av känslor går att hitta i Al Famas musik.

se också:
www.alfamamusic.com
Instagram: www.instagram.com/alfama_hki/
Facebook: www.facebook.com/alfamahki/


Kaminá (COL/DEN)

Kaminá bjuder på en minimalistiskt intim landskapsresa bland blommor, fåglar, berg och andra naturens underverk. Bandets medlemmar lärde känna varandra via musiken i Helsingfors och inspiration för sina låtar hittar de från sina egna livshistorier, minnen och ljudlandskap från olika håll av världen. Kaminá har spelat live-spelningar redan från år 2016 på både små och stora scener. Klubbspelningar i Finland och Danmark har varvats med festivaler såsom Aarhus Jazz och Spot Festival.


Circus Johku

Circus artist Johanna Kellomäki’s Circus Johku has been part of Elephantasy for so many years already that nobody knows anymore when it actually started! This summer is no exception as she once again brings her acrobatic performances, workshops and gigantic soap bubbles to Alppipuisto. One of her big interests during recent years has been Acro Yoga, which she is more than glad to introduce as well. During the last decade Johku has been touring, performing and teaching all over the world so we’re glad that she always has a place in her heart for Elephantasy.


Barnområdet

Barnområdet på Elephantasy bjuder på program för de yngsta gästerna! Även detta år ordnas en pysselworkshop, i år skall det bli trollstavar gjorda av återvunnet- samt naturmaterial och elefantmasker. På lilla elefantens äventyrsbana får barnen leka och utöver allt detta utlovas cirkusnöje och jättesåpbubblor!

De lite äldre barnen och ungdomarna kan låta sig inspireras av graffitiworkshoppen som ligger bredvid barnområdet. Det finns gott om program på området ända fram till ungefär klockan 19, vilket är en av orsakerna till att Elephantasy redan under flera år varit barnfamiljernas favorit!

I barnområdets omedelbara närhet finner du också Funky Amigos informationspunkt samt basaren världens mat med sina försäljningsstånd.


Workshoppar

Om du inte bara vill njuta av god musik, andra uppträdande samt den välsmakande maten i somrig stämning har vi även annat program för dig på Elephantasy! De olika workshopparna är öppna för alla och bjuder in dig för att delta och lära dig nytt. Kanske hittar du inspiration eller till och med en ny hobby via dem?

I Alpparken ordnas under dagen i alla fall dessa workshoppar:

  • – KKC -dansgruppens breakdance-workshop
  • – Cirkus Johkus cirkusworkshop
  • – Graffitimålningsworkshop (Unckan Store)
  • – Djembeworkshop med Ossi Raippalinna

Alla workshoppar är ledda av erfarna proffs.


Mat & Dryck

Streetfood från världens alla hörn!

Elephantasys egna basar med streetfood från hela världen lockar till sig den hungrige med sina läckerbitar! Lämna alltså matsäcken hemma och upptäck något nytt!

MAT

Addis Ethiopian Kitchen
De utsökta injera-bröden med kött- eller vegansk fyllning är det etiopiska kökets stolthet!

Awa Senegal
Traditionella glutenfria västafrikanska delikatesser som hön- eller veganversioner som får snålvattnet att rinna!

Cose Buone
Pizza al taglio-pizzabitar gjorda med kärlek och passion samt tiramisù gjord efter recept av nonna Lina från vår mobila artesanpizzeria!

Sandwich Club
Finlands kanske smakfullaste fyllda bröd tillredda med de bästa råvarorna ger dig styrka i sommarvärmen!

ANDRA DELIKATESSER

Pau Brasil
Tropical drinks and cafeteria sweets for full enjoyment.

Popsykkeli
Härliga veganglassar direkt från vagnen!

Stadin Nitro
Cold-brewed special coffee and tea for either refreshment or relaxation.

Lusthus pop-up bar (K18)


Finnish & English texts and copywriting: Joonas Kervinen
Översättning: Axel Jaatinen
Web: Juuso Partti

Evenemang producent:
Joose Kyyrö | joose@funkyamigos.fi